Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

burza

Tento blog volně navazuje na blog "kryptomaniaci a hackeři" a je součástí zamýšlené série o kryptoměnách, burze a souvisejících věcech.

Burza je místo, kde se obchoduje. Obchodováním na burze se tvoří cena a to se děje jednoduchým způsobem. Na jedné straně pomyslného stolu sedí ti, kteří chtějí prodat a na druhé ti, kteří chtějí koupit. Navzájem si předhazují nabídky a poptávky. Něco, co žádnou cenu nemělo, ji tady může velice snadno získat. Burza všechny nabídky a poptávky hromadí a páruje a tvoří jejich soupis a v okamžiku, kdy se nabídka potká s nějakou poptávkou, zapíše si do knihy realizovaný obchod.

Objem spárovaných obchodů se nazývá VOLUME a je to jeden z pěti parametrů TITULu. Čím větší je VOLUME, objem realizovaných obchodů, tím je daný TITUL likvidnější. Pokud je objem malý, děje se často to, že se cena prudce pohybuje mezi nahodilými obchody. Pokud je rozptyl ceny v nějakém časovém úseku vysoký, pak říkáme, že je vysoká VOLATILITA. Pokud je vysoká VOLATILITA u TITULu, který má zároveň vysoký objem obchodování, pak takový titul láká krátkodobé obchodníky.

Obchodníci na burze nemusí nutně mít žádný zájem na tom, aby si koupili třeba pytlík rýže za tím účelem, za jakým to děláme v obchodu s potravinami. Jediný úmysl, který takový obchodník má je ten, že chce chvíli počkat a zase pytlík rýže prodat za vyšší cenu. Takové operaci se říká SPEKULACE a v tomto případě dlouhá, LONG pozice. Pochopitelně předpoklad může takovému obchodníkovi vyjít a on potom považuje rozdíl své nákupní a prodejní ceny za svůj zisk, PROFIT.

Zajímavé je, že na burze lze dosáhnout zisku i obráceně. Nemusíte koupit pytel rýže, abyste ho mohli prodat. Stačí si koupit závazek, že pytel rýže později prodáte. Když tohle obchodník udělá, vstupuje do krátké pozice, SHORT. Narozdíl od předchozí situace očekává, že cena půjde dolů a když se to stane, potom rozdíl mezi cenou, kdy vstoupil do POZICE a cenou, která se vytvoří později, je jeho zisk. Pochopitelně předpoklad nemusí vyjít a potom se obchod vypořádá za takovou cenu, která zrovna je a je-li rozdíl záporný, potom musí obchodník akceptovat ztrátu, LOSS.

Kromě objemu, VOLUME, má TITUL v nějakém časovém úseku ještě další čtyři parametry. OPEN, CLOSE, HIGH a LOW. Otevírací cenu, zavírací cenu, nejvyšší cenu a nejnižší cenu. Když si vezmete pastelku, můžete si nakreslit svíčku, CANDLE, která spojuje HIGH a LOW cenu a na místě, kde je OPEN má jeden zobáček a na CLOSE druhý. Když je OPEN vyšší než CLOSE, vezmete si červenou pastelku a když obráceně, tak zelenou. Pokud si tyhle svíčky budete poctivě kreslit celý den, každých 15 minut jednu, tak se pohybujete v 15m TIMEFRAME a získáte krásný graf vývoje ceny.

Komu se nechce strouhat pastelky, pořídí si počítač a ten to udělá za něj. Kromě toho, že umí okamžitě nakreslit správně všechny svíčky navazující na sebe, dovede to udělat pro různé TIMEFRAME v reálném čase. Když se vám ten graf nelíbí, protože je moc kostrbatý, můžete si nad graf nechat nakreslit nějakou hezčí čáru, třeba MA, MOVING AVERAGE za několik předchozích svíček najednou. MA nakreslí plynulou čáru průměrné ceny třeba za 9 svíček nazpátek a když si tam přidáte další MA, třeba za 21 svíček a odlišíte je barvami, nakreslí se vám dva hadi, kteří se navzájem proplétají.

Místa, kde se hadi INDIKÁTORů protínají, naznačují místa, kde došlo k propadu nebo růstu ceny a kde by možná stálo za to vstoupit do POZICE. INDIKÁTORů je veliké kvantum a je veliká legrace, že každý se tváří, že je nejlepší a dokáže nejlíp predikovat cenu, ale žádný nemá jako svůj parametr nic jiného než těch maximálně pět parametrů, které jsme si řekli. Žádný indikátor, který by spolehlivě vypočítal ideální vstup do pozice neexistuje a existovat nemůže. Ale jako pomůcka pro představu alespoň o tom, jestli je cena relativně nízká nebo vysoká, napovědět dokáže.

Burza je super a SPEKULANT není sprosté slovo. Kdyby burza nebyla, beztak bysme si jí vymysleli. A kdybysme o ní věděli víc, nedívali bysme se na ní skrz prsty.

Autor: Petr Forejtek | úterý 15.6.2021 10:00 | karma článku: 10,96 | přečteno: 171x
  • Další články autora

Petr Forejtek

nemám volný čas

a proto ráno, když poctiví lid spí, poslouchám Jethro Tull. Vůbec nerozumím textu, nevím o čem se mluví. Baví mě šašek

17.12.2023 v 5:22 | Karma: 9,19 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Petr Forejtek

jmenuju se Petr, je mi 49, jsem ajťák a ve volným čase chytám pokémony

Velkorysost blahé paměti mě osvobodila od potřeby pamatovat si to přesně, ale je to asi tak dva roky...

19.10.2023 v 9:51 | Karma: 12,82 | Přečteno: 325x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Nevím

Když se mě veterinář zeptal, jak se to stalo, zarazilo mě to. Můj pes měl v oku zaraženou třísku. Malou třísku. Přímo uprostřed oka. Jak se to stalo?

10.10.2023 v 13:07 | Karma: 14,14 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

kočka, the Crab

Řekněte, že chcete vidět kočku... napověděl jsem na odchodu směrem k hloučku studentů. Terka po mně sekla pohledem, co zase dělám ostudu, ale mně to nedá, baví mě to.

3.7.2023 v 8:02 | Karma: 9,97 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Jak klapka klapla

Dovolil jsem si tento malý trochu zlomyslný jazykolam přiřadit ke vzpomínce, která by mi jinak zapadla, leč sama zlomyslná není ani trochu.

12.6.2023 v 8:04 | Karma: 8,98 | Přečteno: 180x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1414x
Kdysi mě dost zajímala politika, ale teď už to je pro mě okrajové téma. Zůstal mi zájem o techniku, mechaniku a historii. Mám rád přírodní vědy, ale i přírodu samu v její nejčistší podobě. O sportu si myslím, že je to ta aktivita, která člověka udržuje v pohybu a hezké formě, nikoli na židli. Znovu pro sebe objevuji hudbu, kterou jsem rád poslouchal před lety, a ve které slyším srdce. Mám rád barvy a různost.